Dlaczego sól w Polsce jest jodowana?

  • Trzy zlodowacenia na terenie Polski całkowicie wypłukały i wyjałowiły jod z naszej gleby i z tego powodu nie mamy jodu w naszej żywności.
  • Wagę problemu niedoboru jodu docenił ustawodawca wprowadzając prawny obowiązek jodowania soli spożywczej podobnie jak w całej Europie.

Dlaczego powinniśmy pić wodę źródlaną jodowaną?

  • Uzupełnianie jodu w organiźmie to poprawa sprawności fizycznej i koncentracji, to wyższa odporność organizmu na przeziębienie i infekcję. To większa wydajność w pracy i mniej zwolnień lekarskich.
  • Woda Jodowana jest zalecana dla alergików
  • Woda Jodowana to krystalicznie czysta Woda Źródlana o niezmienionym smaku i barwie, nasycona jodem wg unikalnej technologii chronionej międzynarodowymi patentami

Dlaczego potrzebny jest nam JOD w organiźmie?

  • Życie wyszło z morza, to pierwotne środowisko życia na ziemi
  • Kontakt z tym środowiskiem jest dla naszego zdrowia nadal niezbędny. Dlatego każdy wie, że nad morze jedziemy przede wszystkim - po zdrowie.
  • Jod jest niezbędny dla dzieci i kobiet w ciąży ponieważ zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój.
  • Jod zapewnia równowagę hormonalną i prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.
  • Atest PZH nr HU/49/2001

wzO źródle

Woda "Źródło Żywiec" pochodzi ze źródeł usytuowanych w Beskidzie Żywieckim, na obrzeżu Żywieckiego Parku Krajobrazowego, gdzie przyroda zachowała swą naturalną, niczym nie skażoną postać. Filtrowana przez setki lat, dociera na powierzchnię z głębokości 70 metrów. Woda "Źródło Żywiec" pochodzi ze złóż o udokumentowanych zasobach izolowanych geologicznie od zanieczyszczeń zewnętrznych. Wyróżnia się pierwotną czystością mikrobiologiczną, stałym i naturalnym składem chemicznym oraz odznacza zawartością mikro - makroelementów w ilości i proporcjach korzystnych dla zdrowia. Nasza woda jest niskozmineralizowana i niskosodowa, z uwagi na co, przeznaczona jest do przygotowywania posiłków dla niemowląt.

Skład chemiczny

Kationy
wapniowy Ca 40,08 mg/dm
sodowy Na 19,33 mg/dm
potasowy K 1,91 mg/ dm

Aniony
wodorowęglanowy HCO3 179,40 mg/ dm
siarczanowy SO 33,95 mg/dm
chlorkowy CL 10,60 mg/dm

Napełnianie

W zakładzie posiadamy maszynę do mycia, dezynfekcji, napełniania i zamykania butli 18,9 l dm3 (5 gal) w cyklu automatycznym o dużej wydajności. Proces rozlewania odbywa się w żądanych parametrach.

Wszystkie butle są starannie myte w odpowiednich warunkach oraz temperaturze. Galony zawierające naszą wodę opuszczają zakład ze stosowanym zabezpieczeniem. Żółte korki z logo Źródło Żywiec są zabezpieczone folią termoizolacyjną - oznaczona jako etykieta B ze składem fizyko-chemicznym.

wbzjDo czego nasz organizm potrzebuje jodu?

 

Jod to pierwiastek życia niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka!

 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje jod za jeden z pierwiastków, którego przyjmowanie w odpowiedniej ilości jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i utrzymania dobrego stanu zdrowia. Około 38% ludności Ziemi zamieszkuje obszary o różnym stopniu niedoboru jodu1.

Jod jest niezbędny do prawidłowej biosyntezy hormonów tarczycy: troksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), które aktywizują narządy, biorące udział w przemianie materii. Hormony te zapewniają ponadto prawidłowe przetwarzanie substancji odżywczych, rozprowadzanych poprzez krwiobieg po całym organizmie uczestniczą też w regulacji temperatury ciała i pośrednio wpływają na pracę wielu narządów, w tym serca.