Woda BonArt – z dodatkiem jodu
Jod to pierwiastek życia niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka!
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje jod za jeden z pierwiastków, którego przyjmowanie w odpowiedniej ilości jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i utrzymania dobrego stanu zdrowia. Około 38% ludności Ziemi zamieszkuje obszary o różnym stopniu niedoboru jodu1.
Jod jest niezbędny do prawidłowej biosyntezy hormonów tarczycy: troksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), które aktywizują narządy, biorące udział w przemianie materii. Hormony te zapewniają ponadto prawidłowe przetwarzanie substancji odżywczych, rozprowadzanych poprzez krwiobieg po całym organizmie uczestniczą też w regulacji temperatury ciała i pośrednio wpływają na pracę wielu narządów, w tym serca.
Niedobór hormonów tarczycy powoduje, że organizm działa jakby na wolnych obrotach, co może objawiać się między innymi2:
- uczuciami ciągłego zmęczenia, wzmożoną sennością, zaburzeniami nastroju,
- trudnościami z koncentracją uwagi i osłabieniem pamięci,
- przybieraniem na wadze pomimo zjadania mniejszej ilości pożywienia,
- uczuciem zimna – marznięciem nawet w ciepłej porze roku,
- obrzękiem powiek („zaspany” wygląd), sztywnieniem mięśni i bólami stawów.
- wypadaniem włosów, ich łamliwością, matowością a także nie podatnością na układanie,
- szorstkością skóry i bladością,
- obniżonym tempem pracy serca,
- wolem (organizm usiłując doprowadzić poziom hormonów tarczycy do normy sprawia, że organ ten ulega czasem bardzo znacznemu powiększeniu).
Aby produkować odpowiednią ilość hormonów, tarczyca potrzebuje przede wszystkim jodu!!!
Czy niedobór jodu może wpływać niekorzystnie na stan zdrowia?
Poważny niedobór jodu może być przyczyną wielu różnych zaburzeń składających się na tzw. IDD (Iodine Deficiency Disorder- Syndrom Niedoboru Jodu)3:
- w okresie płodowym życia człowieka może prowadzić do: poronienia, wzrostu umieralności okołoporodowej, niedorozwoju umysłowego, spastycznego porażenia kończyn, zeza, niedoczynności tarczycy,
- w okresie noworodkowym może prowadzić do: wola, niedoczynności tarczycy,
- u małych dzieci może prowadzić do wystąpienia wola,
- u starszych dzieci może prowadzić do: wola, młodzieńczej niedoczynności tarczycy, upośledzenia rozwoju umysłowego i fizycznego,
- u dorosłych może prowadzić do: wola i związanych z nim powikłań, niedoczynności tarczycy, endemicznego opóźnienia umysłowego, zmniejszenia płodności.
Ile jodu dziennie potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu?
Dzienne zapotrzebowanie człowieka na jod (wg. WHO) jest zależne od wieku:
- niemowlęta: 50 mcg (mikrogramów)
- dzieci młodsze (2-6 lat): 90 mcg
- dzieci starsze i młodzież (7-18 lat): 120 mcg
- dorośli: 150 mcg
- kobiety ciężarne i karmiące: 200 mcg
Naturalne źródło jodu to pokarmy, a przede wszystkim ryby morskie i owoce morza, najlepiej spożywane na surowo lub po bardzo krótkotrwałej obróbce termicznej . Minimalna ilość jodu zapobiegająca powstawaniu wola wynosi l mcg / kg masy ciała / dobę, ale ze względu na to, że nie cały przyjmowany z pożywieniem jod jest wchłaniany , należy spożywać go dwa razy więcej4. Ilość jodu w wodzie jodowanej wynosi 50 mcg w litrze.
Czy w Polsce niedobór jodu to problem powszechny czy zjawisko o charakterze marginalnym?
Tradycyjnie uważano, że problem niedoboru jodu nie dotyczy (lub dotyczy w niewielkim stopniu) ludności zamieszkującej tereny nadmorskie i że zjawisko to występuje na terenach górskich. Okazuje się, że niedobór jodu dotyka prawie 90% powierzchni naszego kraju (Polska jest określana jako kraj o umiarkowanym niedoborze jodu), a chorobami tarczycy jest zagrożone prawie 8 milionów osób (z czego około 3,5 miliona stanowią dzieci w wieku 6-13 lat)5,6
Gdy dzienne spożycie jodu nie przekracza 15-40 mcg (a nawet poniżej 10 mcg / na dzień) dochodzi do wzrostu zachorowań na choroby z niedoboru jodu (IDD-Syndrom Niedoboru Jodu). Jedynie 5 krajów europejskich: Austria, Finlandia, Norwegia, Szwecja i Szwajcaria całkowicie wyeliminowało IDD-Syndrom Niedoboru Jodu jako problem zdrowia publicznego – są to kraje w których wcześnie wprowadzono obowiązkowy model profilaktyki jodowej, czyli jodowanie soli kuchennej a również wody pitnej.7
Dopiero po katastrofie w Czarnobylu zwrócono w Polsce większą uwagę na problem niedoboru jodu. W latach 1992-1993 przeprowadzono szeroko zakrojone badania skutków niedoboru jodu u dzieci w wieku 6-13 lat. Częstość występowania wola wahała się od 6,5 % do 36,6%. Wyniki tych badań ujawniły, że zjawisko niedoboru jodu ma charakter masowy . co spowodowało wprowadzenie w Polsce od stycznia 1997 obowiązkowego jodowania soli kuchennej.
Czy jodowana sól kuchenna zaspokaja nasze zapotrzebowanie na jod?
Chociaż sól jest powszechnie stosowanym i najpopularniejszym dodatkiem smakowo-konserwującym do żywności, to spożywanie jej w nadmiernej ilości może być niekorzystne dla zdrowia. Osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż l łyżeczkę soli dziennie. Nadmiar soli w diecie może prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego 8. Tak więc spożywanie dużych ilości soli jest przeciwwskazane u osób z nadciśnieniem, niektóre osoby z nadciśnieniem nie mogą w ogóle spożywać soli – pozostają na tzw. diecie bezsolnej.
Jeżeli nie sól, to co?
Woda z której w dużym stopniu składa się ciało człowieka, to najpowszechniej spożywana żywność pod każdą szerokością geograficzną niezależnie od pory roku i klimatu. Jest ona podstawą wielu potraw i napojów. Dlatego też doskonałą alternatywą dla soli jest woda pitna, ale nie zawierająca wysokiego stężenia jonów wapniowych, gdyż wapń zmniejsza wchłanianie jodu. Również niektóre potrawy, takie jak: kapusta, kalafiory, brukselka, soja, orzeszki ziemne, rzepa, brukiew czy gorczyca obniżają poziom jodu w organizmie 8. Woda wodociągowa w Polsce, chociaż spełnia oficjalne normy zanieczyszczeń, nie jest powszechnie uważana za smaczną, stąd wiele osób stosuje do celów kulinarnych wodę oligoceńską lub cieszące się coraz większą popularnością wody butelkowane. Wyniki badań przeprowadzonych przez Institute of Plant Nutrition and Soil Science, Federal Agricultural Research Center (FAL-PB) w Braunschweig na zawartość mikroelementów w popularnych w Polsce wodach mineralnych, stołowych i stołowych mineralizowanych dostępnych w sprzedaży wykazują, ze popularne wody zawierają liczne mikroelementy, jednak żadne nie zawierają jodu.
Na rynku w ograniczonym zakresie dostępne są wody zdrojowe (lecznicze) zawierające różne ilości jodu takie jak: Celestynka, Szczawianiczanka, Kujawianka, Wysowianka, Krystynka, Perlą Bałtyku, Buskowianka, Krakowianka, Jan, Żuber czy Wolinianka. Ponieważ oprócz jodu zawierają one różne inne substancje ich smak lub zapach może nie każdemu odpowiadać, ponadto nie są one powszechnie dostępne w sklepach.
Już od dziś naturalna WODA ŹRÓDLANA z DODATKIEM JODU
zawierająca stałą, laboratoryjnie potwierdzoną ilość jodu może być dostępna także w Twoim domu.
Dlaczego właśnie woda z dodatkiem jodu?
- Woda to najpowszechniej występujący związek chemiczny na ziemi – wszyscy ludzie piją wodę codziennie pod różnymi postaciami, niezależnie od wieku, chorób, płci.
- Woda z dodatkiem jodu to unikalna woda źródlana zawierająca stałą, kontrolowana ilość jodu: 50 mcg w l litrze. Wystąpienie niepożądanych objawów mających związek z przedawkowaniem jodu jest w przypadku wody źródlanej z dodatkiem jodu praktycznie niemożliwe, gdyż należałoby wypić kilkadziesiąt litrów w ciągu doby. Ponadto organizm ludzki wyposażony jest w naturalny „mechanizm obronny” – im więcej wody pijemy, tym więcej (a wraz z nią rozpuszczalnych w wodzie substancji w tym jodków) wydalamy przez nerki. Prawidłowo odżywiający się człowiek również wydala codziennie niewielką ilość jodu, a tzw. joduria jest jednym z najbardziej czułych parametrów laboratoryjnych, na podstawie których ocenia się, czy dana osoba cierpi na niedobór tego pierwiastka.
- Woda z dodatkiem jodu to naturalna woda źródlana wzbogacona jodem poprzez dodanie chronionego licznymi patentami unikalnego koncentratu. Ponieważ woda z dodatkiem jodu zawiera jod, drobnoustroje namnażają się w niej znacznie wolniej, stąd też jest ona bardziej stabilna, niż inne wody butelkowane 10
- Wodę z dodatkiem jodu można pić bez przegotowania, a także stosować do przyrządzania potraw i napojów
- Woda z dodatkiem jodu w odróżnieniu od leczniczych wód zdrojowych, zawierających jod, ma neutralny smak i zapach .
- Podczas podgrzewania lub gotowania woda z dodatkiem jodu traci znacznie mniej jodu niż sól kuchenna. Dzieje się tak dlatego, ponieważ każda cząsteczka wody jest dipolem, czyli ma 2 bieguny o przeciwnych ładunkach elektrycznych (biegun „+” i „-„). Jod w wodzie z dodatkiem jodu jest obecny w postaci zjonizowanej (również ma mikro-ładunek elektryczny). Na zasadzie przyciągania się ładunków przeciwnych powstaje specjalne wiązanie jonu jodu z cząsteczką wody 10.
Spożywając naszą wodę naprawdę pijesz „Na zdrowie!”
Bibliografia:
- International Council for the Control of lodine Deficiency
- Vademecum Lekarza Ogólnego (PZWL 1990)
- Życie z jodem (Wprost nr 906 )
- Vitamins and minerals in pregnancy and lactation : Physiopathology of iodine nutrition during pregnancy, lactation and early postnatal life. (autorzy: Delenge F., Bordoux p., Channoine JP, Ermans AM, Raven Press, New York, 1988)
- Przemówienie Prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego podczas spotkania z Komitetem Organizacyjnym XXVII Zjazdu Europejskiego Towarzystwa Tyreoerologicznego – 28.08.2001.
- Błędy żywieniowe stanowiące ryzyko dla zdrowia w Polsce ( dane szacunkowe Instytutu Żywności i Żywienia, 1997)
- A. Kochańska -Dziuro wieź Ocena niedoboru jodu u dzieci szkolnych zamieszkujących różne rejom Polski’ (Materiały X Konferencji Naukowej Uwarunkowania środowiskowe zdrowia dzieci”- Legnica 2001)
- M. Makarewicz-Wujec, M. Kozlowska-Wojciechowska (Instytut Żywności i Żywienia ) Znaczenie jodu w diecie’ (Żyjmy dłużej nr. 11 listopad 2000 )
- Mineralwaters.org
- Badania Institut fur Lebcnsmitteluntersuchung und Forschung (Hamburg, Niemcy)